Dünyaca ünlü tatil beldelerimizden biri olan Fethiye, bu ününü bozulmamış bakir doğası ve tertemiz turkuaz renkli denize borçlu desek yanılmayız. Tüm güzelliklerinin yanında Fethiye, antik Likya uygarlığına, Bizans ve Osmanlı gibi kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafyada konumlanıyor. Bizler de bu coğrafyada yaşamış olan bu kadim medeniyetlerden kalan izleri keşfetmek isteyenler için harika bir liste hazırladık. Sizler de Fethiye tatilinizde bu listede yer alan ören yerlerini ziyaret edebilirsiniz.

1) Kayaköy

Kayaköy için hem günümüzde terk edilmiş hayalet şehirlerimizden biri hem de tarihin tozlu sayfalarında kalan acıklı bir hikaye desek yanılmayız. 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında gerçekleşen mübadeleyle Kayaköy’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç ederken Kayaköy’e de Selanik ve civarından gelen muhacirler yerleşerek burayı yeni yurtları olarak bellemişler. Sonrasında ise Fethiye’de yaşanan bir depremle terk edilen evler birer birer harabeye dönüşmüş. Günümüzde ise adeta bir açık hava müzesi halini alan Kayaköy mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

2) Tlos Antik Kenti

Yüzbinlerce yıl bu coğrafyada yaşamış kadim bir uygarlık olan Likya kentlerinden sadece biri Tlos Antik Kenti. Günümüze kadar gelebilmeyi başarmış olan kent kalıntıları bizlere geçmişin izlerini sürebilmemiz için ışık tutmaya devam ediyor. Günümüzde kazı çalışmalarının halen devam ettiği kente geldiğinizde hayranlığınızı gizlemeyeceğinize eminiz. Ayrıca Tlos Antik Kenti’ni Fethiye’nin en eğlenceli aktivitesi olan Saklıkent jeep safari turu ile keşfetmek isterseniz tatilliyoruz.com ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

3) St. Nicholas Adası

Gemiler Adası olarak da bilinen bu adadaki kalıntılarda bulunan kilisenin içindeki yazıtta bir zamanlar burada yaşamış olan Aziz Nicholas adına rastlanılıyor. Bu rastlantı sonucu adaya Aziz Nicholas adı veriliyor. Gemile Adası da denilen bu adaya karadan ulaşım maalesef yok. Sadece teknelerle adaya ulaşım sağlayabiliyor. Adada yapılan kazılar sonucunda; dini yapılara, mezar kalıntılarına, sivil konutlara ve liman kalıntılarına ulaşılmış.

4) Afkule Manastırı

Afkule Manastırı, Kayaköy’den Gemiler Koyu’na giderken yolun sağından içeri saptığınızda, patikanın sonunda yer alan tarihi bir yapı. Afkule’ye araçla gidiş yok. Belli bir yere kadar araçla gidip sonrasında patika yoldan yürümeniz gerekiyor. Yürüyüş yaklaşık 45 dakika kadar sürüyor ama o kadar yolu yürüdüğünüze de değiyor. Deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte kalan manastırın efsane bir manzarası bulunuyor. Bir tarafı uçurum ve deniz diğer tarafı orman olan manastırın içi de gezilebiliyor.

4) Araxa (Ören Köyü)

Antik dönemdeki adı Araxa olan antik kentin adı günümüzde Ören Köyü olarak geçiyor. Antik Likya birliğinin bir şehri olan Araxa’ya gittiğinizde yolun solunda o dönemden kalan; kaya mezarlarını, birkaç tane mezar lahtini görebilirsiniz.

5) Telmessos Tiyatrosu

Fethiye merkezde marinanın hemen arkasında tüm heybetiyle yer alıyor antik Telmessos tiyatrosu. Yapılan kazı ve bilimsel araştırmalar sonucunda tiyatronun M.S. 2. yy.’da yapılmış olduğu tespit edilmiş. Yapıldığı yıllarda direkt denize açılan tiyatro günümüzde denizin doldurulmasıyla birlikte şehrin iç kısmında kalmış. Tiyatronun yapı elemanları deniz dolgusu olarak kullanıldığı için günümüze kadar gelememiş. Tiyatroya aynı anda yaklaşık 2000- 2500 kişi alabiliyor.

6) Fethiye Kalesi

Fethiye’ye hakim bir tepede konumlanan kalede en son yapılan yüzey çalışmalarından sonra herhangi bir restorasyon çalışması yapılmamış. Günümüzde atıl durumda kalmış olan Fethiye Kalesi en Osmanlı döneminde tamirat görmüş. Kalede kazı çalışmaları yapılmadığı için gezilmesi tehlikeli ama kalenin manzarası dillere destan.

8) Amintas Kaya Mezarı

Fethiye’nin siluetini oluşturan kaya mezarları geçmişten günümüze kadar tahribata uğramış olsa da tek parça halinde gelebilmeyi başarmış durumda. Likya birliği dönemine tarihlenen mezarda yapılan araştırmalar bize yapının MÖ 4 yüzyılda inşa edildiğini gösteriyor. Kaya mezarlarının bulunduğu alan koruma altında olsa da Amintas Kaya Mezarı gezilebiliyor. Girişler ücretli olup MüzeKart ile gezilebiliniyor.

Editör: Sevgi Özdil Taş