Masmavi Akdeniz’in yemyeşil Toroslarla kucaklaştığı bir noktada konumlanıyor Fethiye. Böylesine bir kucaklaşmanın ortasında kalan bu kadim coğrafya tarihte de antik Likya medeniyeti gibi kadim bir uygarlığa da yüzyıllarca ev sahipliği yapmış.

Bu topraklarda kışın bitmesi, doğanın uyanmasıyla başlayan hareketlenme her yıl mayıs ayının ilk haftalarında yaz sezonunun açılması demek. Fethiye’de yaz sezonunun açılması demek; deniz, kum, güneş, dinleme ve heyecan dolu aktiviteler yapmak demek.

Sizler de bu yaz tatilinde nereye gidelim diye düşünüyorsanız size vereceğimiz ilk tavsiye kesinlikle Fethiye’ye gelmeniz yönünde. Fethiye; Ölüdeniz’i, Hisarönü, Ovacık’ı, Göcek’i, Faralya’sı, Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi ve daha nice destinasyonuyla her tatil zevkine ve her konaklama bütçesine hitap eden bir tatil bölgesi olarak öne çıkıyor.

Fethiye’ye tatile geldiğinizde görmeden dönmemeniz  gereken yerler, yapmadan gitmemeniz gereken aktiviteler var. Hadi gelin size hemen bu yerlerden ve aktivitelerden kısaca bahsedelim.

Fethiye Gezilecek Yerler Yapılacak Aktiviteler

1) Amintas Kaya Mezarı

Fethiye’de gezilecek antik yerler listesinin başında yer alması gereken harika bir yapı Amintas Kaya Mezarı. Likyalılardan günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş olan bu kaya mezarı tapınak formlu kaya mezarlarından olup oldukça heybetli ve gösterişli bir mezar yapısı olarak karşımıza çıkıyor. MÖ 350 yılında inşa edilmiş olan Amintas Kaya Mezarı, Fethiye’nin merkezinde olup güney yamacındaki dağın eteğinde konumlanıyor.  ‘Amyntou tou Ermagiou’ yazan mezarın yunanca yazıtı; ‘Hermagios’un oğlu Amintas’ anlamına geliyor.

2) Tlos Antik Kenti

Fethiye gezi rehberi içerisinde mutlaka yer alması gereken tarihi bir yer de Tlos Antik Kenti. Likya yerleşiminin önemli birliklerinden biri olan Tlos; kral kaya mezarlarıyla, stadyumuyla, tiyatrosuyla ziyaretine gelenleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Sizler de Fethiye tatilinizde, duraklarından biri de Tlos Antik Kenti olan Saklıkent jeep safari turunu tatilliyoruz.com’dan satın alabilirsiniz.

3) Tarihi Kayaköy

Kayaköy, Fethiye’nin adeta yaşayan canlı bir açık hava müzesi desek abartmış olmayız. 1923 yılında gerçekleşen mübadeleyle Kayaköy’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç ederken Kayaköy’e de Selanik ve civarından gelen muhacirler yerleşmişler. Fethiye’de bir zamanlar yaşanan depremlerle harabeye dönen evler günümüzde hayalet bir şehirmiş gibi ilgi görüyor. Kayaköy’de gezilip görülecek yerler arasında büyük ve küçük kilise ile on dört şapel yer alıyor. Ayrıca Kayaköy’de hem gezip hem de heyecan dolu bir aktiviteye katılmak isterseniz de ATV safari tam size göre.

4) Kelebekler Vadisi

Adında da anlaşılacağı gibi ev sahipliği yaptığı yüzlerce çeşit kelebek türü ve endemik bitki türü ile tüm dünyaya adını duyurmuş doğa harikası bir vadi burası. Kelebekler Vadisi’ne karadan araçla ulaşım bulunmuyor. Yalnızca üst yoldan aşağıyı görebileceğiniz kayalık bir alan mevcut. Ama vadiye denizden teknelerle ulaşım mümkün. Sizler de Kelebekler Vadisi’ni keşfetmek ve burada vakit geçirmek isterseniz Ölüdeniz sahilinden kalkan deniz taksileri ya da Ölüdeniz tekne turlarını tercih edebilirsiniz. Ölüdeniz tekne turları hem Kelebekler Vadisi’ne uğruyor hem de dillere destan güzelliklerdeki koylara uğrayarak güzel ve eğlence dolu bir gün geçirmenizi sağlıyor.

5) Ölüdeniz Kum Burnu Tabiat Parkı

Fethiye gezisi Ölüdeniz olmadan tabi ki de bitmiş sayılmaz. Günümüzde koruma altına alınmış olan ve Belcekız Plajı’nın devamı niteliğinde kabul edilen kum burnu, Ölüdeniz’e adına veren iç denize açılıyor. Yaz sezonunda tatilcilerin denize girmeyi sevdiği Kum Burnu Tabiat Parkı alanına girişler ücretli. Burada birçok işletme bulunuyor ve her biri şezlong ile şemsiye hizmeti veriyor. Burada yüzüp, güneşin ve kumun tadını çıkarırken size gökyüzünde rengarenk süzülen yamaç paraşütleri eşlik ediyor olacak. Sizler de Ölüdeniz’i ve tabiat parkını yukarıdan keşfetmek isterseniz mutlaka yamaç paraşütü yapmanızı tavsiye ederiz. Ölüdeniz Babadağ yamaç paraşütü için tatilliyoruz.com ile iletişime geçebilir ve heyecan dolu dakikalar yaşayabilirsiniz.

Editör: Sevgi Özdil Taş