Dünyada bir eşi benzeri daha bulunmayan bu doğa harikası bizim coğrafyamızda hayat buluyor. Kelebekler Vadisi bir eşi daha olmamasını yanında güzelliği ve bakir doğası ile de adını tüm dünyaya duyurmuş yerlerden sadece biri. Ev sahipliği yaptığı yüzlerce çeşit kelebek türü ile bilinen vadide aynı zamanda endemik bitki türlerine de rastlamak mümkün oluyor. Hal böyle olunca da dünya genelinde birçok bilim insanı bu vadide bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapmaya günümüzde de devam ediyor.

1)Kelebekler Vadisi Tatlı Su Kaynağı

Vadinin en sonunda akan şelale bu büyüleyici güzellikteki vadinin can suyu adeta. Tek tatlı su kaynağı bu şelaleden denize ulaşan su. Hem bitkilerin hem de kelebeklerin yaşam kaynağını oluşturan şelaleyi sizler de Kelebekler Vadisi turlarıyla ziyaret edebilir, hatta şelaleye girerek yazın en sıcak günlerinde serinleyebilirsiniz.

2) Kelebekler Vadisi Nerede?

Kelebekler Vadisi, Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırları içinde yer alıyor.  Ölüdeniz ve Faralya arasında kalan bu yer, Ölüdeniz Belcekız Plajı’ndan yaklaşık 5 km. uzaklıkta, Kabak Koyu istikametinde Kıdrak Plajı’ndan sonra geliyor. Vadi, etrafı yer yer yaklaşık olarak 360 metreyi bulan sarp kayalıklarla çevrili doğal bir oluşum olarak karşımıza çıkıyor.

3)Kelebekler Vadisi Ulaşım Yöntemleri

Vadinin içine yani aşağıya araçla karadan ulaşımı yok, sarp kayalıklardan profesyonel dağcılar iniş yapmayı tercih etse de bizce sizler böyle bir risk almayın deriz. Kelebekler Vadisi’ne en rahat ve tehlikesiz ulaşım denizden teknelerle yapılan olsa gerek.

Bahar aylarında hafta sonları, yaz aylarında ise her gün sabah Ölüdeniz sahilinden kalkan korsan tekneleriyle Kelebekler Vadisi’ne ulaşabilirsiniz. Günübirlik Ölüdeniz Kelebekler Vadisi Korsan tekne turu ile buraya gelmek istemezseniz de yine Ölüdeniz’in Belecekız Plajı’nda vadinin adını taşıyan kumsaldan günde 3 defa servis yapan tekneler ve deniz taksiler aracılığıyla da vadiye kolayca ulaşabilirsiniz.

Doğa harikası bu vadiye Fethiye merkezden de ulaşım mümkün. Karadan ve merkezden ulaşım için önce Fethiye’den halk dolmuşlarıyla Hisarönü-Ovacık bölgesine veya Ölüdeniz’in sahiline yani Belcekız Plajı’na gelirsiniz. Bu 3 noktadan da yine Kabak Koyu’na giden halk minibüslerine binerek ya da özel sarı taksiler ile de vadiye gelebilirsiniz.

4) Koruma Altındaki Kelebekler Vadisi

Ünü ülkemizi aşıp dünyaya mal olmuş olan Kelebekler Vadisi; Dünya Mirasını Koruma Vakfı tarafından korumaya alınmış yerlerden sadece biri. Hatta dünya üzerinde ekolojik dengesiyle korunması gerekli 100 dağdan biri olarak ilan edilen Babadağ’ın eteklerinde bulunması da bu vadinin önemini katlamaya yetiyor.

5) Kelebekler Vadisi Plajı ve Kelebekler Vadisi Denizi

Sarp kayalıkların 3 tarafı çevrelediği bu doğa harikası vadi Akdeniz’in masmavi sularıyla kucaklaşıyor. Bir tarafı yemyeşil bir tarafı masmavi bir masal sunuyor ziyaretçilerine. Akdeniz’in turkuaz sularında geçen bu masala harika bir de kumsal eşlik ediyor. Vadide turkuaz renkli berrak bir suya sahip denize girmek ve tertemiz plajında güneşin tadını çıkarmak tüm dünya vatandaşlarına ücretsiz.

6) Kelebekler Vadisi Konaklama ve Kamp Olanakları

Şehrin tüm gürültüsünden, koşuşturmacasından ve hengamesinden çok uzaktaki bir vaha burası. Dileyen herkesin kamp yapabileceği bu efsane güzellikteki vadide küçük bir işletme de hizmet veriyor. İşletmenin hem küçük boy hem de büyük boy çadırlarında, ahşap bungalovlarında ya da vadinin üzerinde de iki adet olan taş evinde konaklama imkanı bulunuyor. Ben kendi çadırımla gelmek istiyorum derseniz o da kabul. Vadiye gelirken kendi çadırınızı getirebilir ve burada çadırınızı kurarak istediğiniz kadar konaklama yapabilirsiniz.

Editör: Sevgi Özdil Taş